Louise van Eenennaam (1956) schildert sinds 2002 met het Oosters penseel. Dit omvat het Chinees penseelschilderen en de Japanse variant Sumi-e.

Na jarenlang te hebben geschilderd volgens de gangbare Westerse technieken heeft ze de eenvoud en de rust van het Oosters penseelschilderen ontdekt.

 

Men onderscheidt bij het Chinees penseelschilderen twee stijlen: de gongbi-stijl, de schildering is fijngestileerd en de xieyi-stijl wat het “schilderen van een idee” betekent. Deze laatste stijl spreekt haar het meeste aan. Zenmonniken namen de xieyi –stijl mee naar Japan. Hier wordt de techniek Sumi-e genoemd. Men simplificeert het onderwerp en bereikt schoonheid met een minimum aan streken. In Sumi-e zien we de tradities van het Boeddhisme en Taoïsme samenkomen.  Het is een spirituele gebeurtenis, die alles te maken heeft met concentratie en contemplatie. De natuur speelt een grote rol.

 

De materialen zijn een inktstaaf en inktsteen, om zelf de zwarte inkt te maken, de penselen en het rijstpapier. Doorgaans wordt bij Sumi-e alleen in zwart en alle afgeleide tinten grijs geschilderd.

Louise volgde in 2003 en 2004 workshops bij Sumi-e kunstenaar Titus de Jong uit Wageningen. In 2005 en 2006 volgde zij cursussen in Canada (mw. Poon-Kuen Chow) en in China (Zhang Jun). Bij mw. Mei Aoi Chow in Rotterdam volgde zij een kalligrafiecursus. In maart 2009 was ze in Groot-Brittannië voor een bijscholing door Jane Evans. Montreal  2010  volgde zij bij  Liankui  Zhang een workshop.

 

Het kunstenaarschap is niet het doel, het aan anderen overdragen wat Oosters penseelschilderen kan betekenen is voor haar het uitgangspunt. Bij de workshops en cursussen is de techniek leren een onderdeel , maar daarnaast leert men om via ontspanning door meditatie en inleving in het object dichter bij de natuur van de dingen, maar ook dichter bij zichzelf te komen.

Het werken met Qi, levensenergie, is ook een onderdeel van het geheel.

Tentoonstellingen:

 

2006- Bij OmZin in Borne.

2007 -Kunst in de etalage, Oldenzaal

2008- Bibliotheek Almelo.

-Mei tot juni: Verzorgingstehuis Theresiahof, Bornerbroek.

-Juni-augustus: Verpleeghuis St. Elisabeth, Delden

-Sept tot november :Verpleeghuis Eugeria, Almelo

2009 -Mei tot  juni  Stadstheater de Bond, Oldenzaal

2010 - Galerie Artisto, Losser

2011 - Kunst in de Etalage. Oldenzaal

2012- januari tot april: Acacia, Centrum voor Zorg en Beweging, Almelo

19 april- 3 juni -Galerie Erfje Kuiper, Losser

 

Werk in opdracht: 

Hond en kat op de omslag van een proefschrift van een dierenarts uit Utrecht.

2010: de schilderingen op de etiketten van BioThee.

Verder hangen er  poezen, pruimenbloesems, pijnboomtakken en een drieluik met klaprozen bij particulieren.

10 paneelschilderinegen voor Ayerveda Twente te Hengevelde.

Voor schoonheidssalon Rosalon te Ommen een rozenschildering.

 

Voor meer informatie zie: www.meimei-art.nl  Voor contact: info@meimei-art

 

 

Galerie Erfje Kuiper - Kloppenstraat 42 - 7581 ED Losser - Tel. 053-5385995 - Mob. 06-40200906