www.deregenboogboom.nl

Laat kinderen met een ziekte of handicap hun eigen kracht beleven in elke situatie


“Je kan als kind niet voorkomen dat er rampen in je leven gebeuren.
Je kan er wel invloed op hebben hoe je ze wilt beleven!”

“Dat je van binnen gewoon goed, sterk en bijzonder bent en dat je dat soms vergeet.
Daar herinneren jullie kinderen dan aan”
Demian, 6 jaar

Je eigen, veilige plek
Wanneer je als kind te maken krijgt met een ziekte, trauma of handicap lijkt dit vaak het allergrootste en belangrijkste in je leven. Het is dan heel makkelijk om te vergeten dat je ook nog sterk en bijzonder bent. Zelfs je ouders verliezen dat wel eens uit het oog.

De Regenboogboom zorgt ervoor dat jij je eigen gevoel van kracht weer terugkrijgt. Met liedjes en verhalen laten we je het Regenboogbos ontdekken. Een prachtige, veilige plek waar je even niet hoeft te vechten tegen angst, pijn en verdriet. Een plek waar er alle ruimte is voor jouw fantasie en dromen.
 

Weet je eenmaal de weg naar het Regenboogbos, dan ga je er gewoon even naar toe als je daar behoefte aan hebt. Je rust er uit. Je wordt er beresterk van. En het lukt je steeds beter om met nare dingen in je leven om te gaan. Ook voor de mensen om je heen is het geweldig om je weer zo te zien.

Wie wat en waar bij de Regenboogboom

DROOMDEKENTJES - Algemene informatie

Wat is een droomdekentje?

Een droomdekentje is een dekentje voor een kind, gemaakt in de patchwork –en quilttechniek. Het dekentje bestaat uit drie lagen: een patchwork bovenkant (in voor kinderen aansprekende kleuren en/of thema's),  een tussenvoering, en een achterkant. Deze drie lagen zijn doorgestikt (gequilt).

Voor wie is het droomdekentje bestemd?
Droomdekentjes worden geschonken aan kinderen die een chronische -of levensbedreigende ziekte hebben, een trauma of een handicap. Ook  kinderen die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen, komen in aanmerking voor een dekentje. Wij hopen dat ze mooie dromen onder dit dekentje hebben en dat het hen troost biedt, zodat ze even worden afgeleid van pijn en verdriet. Het dekentje kunnen ze overal mee naar toe nemen om lekker onder te kruipen of onder te slapen.

Kent u zo’n kind?
Indien u een kind kent dat voor een droomdekentje in aanmerking komt, dan kunt u dit dekentje aanvragen bij de Stichting de Regenboogboom, bij voorkeur per e-mail (
droomdekentjes@regenboogboom.nl) maar indien u niet over internet beschikt, dan kan dit ook telefonisch (035 – 588 1660).
Wij hebben de volgende gegevens van u nodig om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen:

 • Naam, adres en geboortedatum van het kind  
 • De reden waarom u een droomdekentje voor dit kind aanvraagt.
 • Uiteraard houden wij graag rekening met voorkeur voor kleur of thema. Indien u dit weet verzoeken wij u dit te vermelden, we proberen dan een geschikt dekentje te vinden in onze voorraad. Dekentjes worden echter niet op bestelling gemaakt, wij zijn afhankelijk van wat onze vrijwilligers aanleveren.

Wij sturen het dekentje per post naar het kind met een brief erbij waarin staat dat u het dekentje hebt aangevraagd. Mocht u het dekentje liever zelf willen uitreiken, dan kan dat ook. In dat geval zenden wij het naar uw huisadres en niet rechtstreeks naar het kind. 

Wat zijn de kosten van een aanvraag?
Vanaf 1 januari 2009 wordt een bijdrage in de kosten gevraagd.
Deze bijdrage is uitsluitend bedoeld om de kosten van afhandeling, verpakking, en verzending te dekken en is vastgesteld op €12,50 per aanvraag. Aanvragen die gedaan worden door personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen zullen hiervan zijn vrijgesteld, de bijdrage wordt alleen gevraagd van particuliere aanvragers. Als het bedrag voor het verzenden een probleem oplevert kan er contact met ons worden opgenomen via email: droomdekentjes@regenboogboom.nl.


Door wie worden de droomdekentjes gemaakt?
Droomdekentjes worden gemaakt door quilters uit het gehele land, individueel of in groepjes.  Ook u kunt een dekentje maken als u bekend bent met patchwork en quilten. Er zijn vele mogelijkheden, ook voor de beginnende quilters.

Wie zijn we?
Stichting De Regenboogboom is een onafhankelijke, niet gesubsidieerde stichting met speciaal opgeleide vrijwilligers. In 1992 zijn we begonnen. Inmiddels zijn we in het hele land actief.

In totaal zijn er circa 150 vrijwilligers actief. 70 Vrijwilligers bezoeken dagelijks kinderen in het ziekenhuis. 80 Andere vrijwilligers verrichten ondersteunende diensten.

Wat doen we?

 • Levensbegeleiding (dus géén stervensbegeleiding)
 • Leren kijken met je 'binnenogen' Leren dromen zonder slapen
 • Verbeteren van de kwaliteit van leven
 • Terugbrengen van verwondering
 • Mobiliseren van de eigen kracht

Voor wie?

 • Kinderen in ziekenhuizen
 • Kinderen met een handicap
 • Kinderen met een traumatische  ervaring
 • Kinderen met ouders die ziek zijn
 • Iedereen die op zoek is naar wondertjes

Hoe?
Tijdens onze bezoeken ontdekken kinderen hun eigen regenboogbos in de liefdevolle sfeer onder de regenboogboom. We zingen liedjes, vertellen verhalen en ieder kind krijgt een regenboogkristal. Daarmee kunnen ze op elk moment hun eigen plek weer opzoeken. Ouders kunnen voor hun kinderen een cd aanvragen met de wonderlijke reizen naar het regenboogbos.


Galerie Erfje Kuiper - Kloppenstraat 42 - 7581 ED Losser - Tel. 053-5385995 - Mob. 06-40200906